Man kender ikke de præcise årsager til udviklingen af angst. Men angst skyldes en blanding af medfødt sårbarhed og belastninger i livet.
Pres, stress og belastning kan være med til at udløse angst. Er du mindre presset i dit liv, er der mindre sandsynlighed for, at du udvikler angst. Belastningen kan være mange bekymringer forårsaget af f.eks. mobning, stress, skilsmisse, misbrug i nærmeste familie, arbejdsløshed eller dødsfald i familien. Utryghed og uforudsigelighed kan også have en betydning for om du udvikler angst.
Ønsker du hjælp til angst behandling er du velkommen til at booke en tid til individuel terapi hos mig. 1. samtale er helt gratis.
Behandling af angst er en individuel proces og derfor vil metoder og samtaler foregå ud fra dette perspektiv. Behandling af angst kan omfatte forskellige tilgange, og den mest effektive metode kan variere afhængigt af den enkeltes situation og den type angst, du oplever. Det er vigtigt at drage omsorg for det, hvis der er opstået en ekstra sårbarhed i dit system.
Lige så vigtigt er det at undersøge om, om din hverdag er præget af et ydre eller indre pres eller du måske befinder dig i en stresset periode. Lige som vi vil kigge på, hvordan du kan arbejde med at lindre dine bekymringer og følelse af angst lige nu.
Dårlig trivsel og vanskeligheder i barndommen kan øge risikoen for at udvikle angst. Vokser et barn op med mangel på kærlighed, tryghed, stabilitet eller nærvær, kan det nemlig øge den psykologiske sårbarhed. Psykisk sygdom i familien, vold, misbrug eller overgreb kan også have en betydning for, om du kan udvikle angst.
Fra naturens side er vi indrettet på den måde, at angsten kan hjælpe os til at handle, hvis der opstår en trussel, og den aktiverer kroppens kamp-eller-flygt-respons for at mobilisere ressourcer og håndtere den potentielle fare. Angst er derfor en reaktion fra naturens side på stress eller fare. Det er en følelsesmæssig tilstand, der kan omfatte bekymring, nervøsitet og frygt. Og hvis bekymring, nervøsitet eller frygten fortsætter selv efter en oplevet fare er overstået – så kan der opstå angst.
Der er måske sket noget i dit liv, der har betydet, at du oplever mange bekymringer. Alle mennesker bekymrer sig af og til og det er helt, som det skal være. Men overdreven bekymring kan både starte og vedligeholde en følelse af angst.
Det er vigtigt at bemærke, at angstsymptomer kan variere i intensitet og varighed. Nogle mennesker oplever milde og forbigående angstsymptomer, mens andre kan opleve mere alvorlige og vedvarende symptomer, der kan udvikle sig til en angstlidelse.
Fysiske symptomer som hjertebanken, åndenød, rysten eller du kan blive svedig. Du kan mærke muskelspændinger, få ondt i maven eller få kvalme. Nogen gange kan der opstå en svimmelhed og følelse af, at skulle besvime.
Mentale symptomer – især overdreven bekymring, negative tanker, søvnløshed, uro eller nervøsitet. Der kan opstå koncentrationsbesvær eller nervøsitet.
Adfærdsmæssige symptomer kan være undgåelse af situationer, der udløser angst, trang til isolation, udførelse af ritualer, overdreven kontrol eller perfektionisme.
Følelsesmæssige symptomer kan vise sig som en følelse af frygt eller panik, et ubehag eller en spænding. Måske oplever du at blive overvældet, være mere irritabel eller nervøs.
Panikangst er en angstlidelse, som er gentagne og uforudsigelige panikanfald, der kan være intense og ledsaget af fysiske symptomer som hjertebanken, sveden og rysten.
Generaliseret angst er en angstlidelse, der er en langvarig og overdreven bekymring om mange forskellige ting, selvom der ikke er nogen åbenlys årsag til bekymring.
Social angst er en angstlidelse, der er en intens frygt for sociale situationer og bekymring for negativ vurdering eller kritik fra andre.Selvom social angst kan være en udfordrende barriere, er der håb og hjælp at finde. Terapiformer såsom psykoterapi i København kan være effektive til at tackle disse bekymringer. Desuden kan øvelser i mindfulness og afslapningsteknikker være gavnlige i at reducere angstniveauet i sociale situationer.
Uddannelsen på Vedfelt Institutet er godkendt af Dansk Psykoterapeutforening
© 2024 Tina Leweson – Designet af Aveo web&marketing